[01] Numer VIN pod szybą - obowiązkowy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ariu
    Classic
    • 2011
    • 17

no dlatego piramida skoczy osobiście i się okaże co i jak
  • dodek78
    Classic
    • 2010
    • 8

Witam,

Octavia 2003 1,9 TDI

mam do wymiany szybę czołową, kupiłem na wymianę szybę SPLINTEX ale ona zakrywa numer VIN dotychczas widoczny przez okienko w szybie.

Pytanie czy jest to istotne skoro VIN mam co najmniej w kilku miejscach : Wybity pod maską i na naklejce w okolicach amortyzatora i pewnie jeszcze w bagażniku. Wiem że sporo aut nie ma VIN pod szybą.

Będę wdzięczny za rzeczową informację.

Pozdrawiam
    Dominik

Komentarz

• florek186
      Ambiente
      • 2009
      • 235

nie jestem pewny do końca ale powinna być bo musi być widoczna w kilku miejscach po to on tam jest
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27260
      Było: 110 KM 235NM
      potem: 129KM 267Nm
      Obecnie: 154KM 354NM

Komentarz

• paulob1
        Rider
        • 2008
        • 470
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

dodek78, najlepiej zapytaj pierwszego lepszego gliniarza z drogówki jak to się ma do przepisów.
        Z tego co wiem, to zawsze sprawdzają na nadkolu, bo cała reszta może ulec zniszczeniu(u mnie numer na podszybiu zaczyna płowieć od słońca).

Komentarz

• bonzo01
          Rider
          • 2009
          • 295
          • Superb II combi (3T5)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

dodek78, Możesz śmiało wymieniać. Jestem pewien w 100%, że możesz ten VIN zakryć wymieniając szybę. To jest tylko numer tak zwany ułatwiający sprawdzenie. Właściwy numer nadwozia jest na ścianie grodziowej. Informacja ta jest potwierdzona u 2 różnych policjantów z drogówki.
          Pozdrawiam
          Możesz klikać pomógł
          MOJA WYMARZONA KOCHANKA
          tymczasowy dupowóz
          następnie kochanka
          zaczęlo się od

Komentarz

• delanopl
            Elegance
            • 2009
            • 831

w żaden sposób nie mają prawa ukarać Cię za to jak misiek chce vin, to może znaleźć gdzie indziej, to samo diagnosta

Komentarz

• cartel1
              Ambiente
              • 2007
              • 249

Nr Vin jest wybity w kilku miejscach, to że Grupa VW umieszcza VIN na podszybiu na widok to jest tylko i wyłącznie taki ich kaprys. Mój kuzyn w Golfie IV miał zmienianą szybę na zamiennik zakrywający Vin i jeździł tak bez problemu przez 3 lata gdy sprzedał samochód.
              [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

dodek78, nikt nie ma prawa ukarać Cię za brak widocznego VIN na podszybiu. Nie można dać Ci mandatu, zatrzymać CI Dowodu Rejestracyjnego. W VAG VIN pokazany jest w kilku miejscach także śmiało możesz montować szybę bez żadnych obaw.

W Mercedesach np. VIN jest tylko wewnątrz auta (np. pod siedzeniem kierowcy) i nikt nie robi żadnego problemu
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• dodek78
                  Classic
                  • 2010
                  • 8

Dzięki dla wszystkich, po raz kolejny przekonałem się że wiedza i szybkość reakcji ludzi z tego forum jest niesamowita. Szacun szczególnie dla bozno01 który "pomógł" jako pierwszy.

Komentarz

• delanopl
                    Elegance
                    • 2009
                    • 831

dodek78, od tego oni są, od tego są oni :szeroki_usmiech

Komentarz

• jefry
                      Rider
                      • 2009
                      • 411

Potwierdzę to co piszą koledzy - jednak !! musisz mieć koniecznie naklejkę homologacyjną z wydziału komunikacji z nr rejestracyjnym za jej brak mogą Ciebie dupnąć spokojnie. Przy sprzedaży zachowaj sobie że szyba wymieniana bo, gdyż bo, śnieg bo żółty... to tak żebyś nie miał problemów
                      Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

Pracuję...